Op dag één van de Rio Olympics was er meteen succes voor Virginia Trasher, een 19 jarige studente aan de Virginia University op de 10 meter luchtpistool. Ze won meteen het eerste Olympische goud van de Rio Olympics dat jaar en daar zat haar optomterist voor een behoorlijk deel in tussen.
‘Het gebruik van gespecialiseerde uitrusting zoals een schietbril op de Olympics versnelde het besef dat goed zicht niet zomaar kijken is naar kleine zwarte letters op een witte achtergrond’ zegt Karl Citek, optometrist en voorzitter en professor optometry aan de Pacific University College of Optometry in Forest Grove, Oregon.
Er is meer nodig dan een 10/10 zicht om ‘goed zicht’ te hebben. Oog-voorkeur , in een sport dat monoculaire scherpstelling vereist zoals bepaalde schietsporten, of binoculair zicht , zoals in de meeste andere sporten, maar ook accomodatie, convergentie, contrastgevoeligheid, kleurenzicht, dieptezicht, oogbeweging, visuele waarneming en reactiesnelheid spelen vaak een grotere rol dan enkel je gezichtsscherpte.
Optometristen helpen al decenia lang zowel vrijetijds als competitie schutters aan optimaal presteren door middel van lenzen, covers en irisdiafragma’s.
Oog contact
Alles begint met een uitgebreid oogonderzoek naar refractie en gezichtsscherpte voor ver. Naargelang de dicipline in de schietsport volgt ofwel een optische ondersteuning of performance versterkende training. Bij statisch precisie-schieten (stilstaand) voorzien we meestal een optische oplossing zoals een lens, covers en een diafragma.
In dynamische schietsporten als skeet, trap en klei helpen we atleten vaak verder met visuele vaardigheden en visuele oefeningen om hem/haar de target sneller te ‘zien’ en de positie ervan nauwkeuriger te voorspellen.
Topschutters zijn zich zeer bewust van het belang van het zicht en topprestaties leveren. En vooral van het belang ven het afdekken van het niet richtende oog zodat het richtende oog de meest optimale scherpstelling bekomt. Het uiteindelijke doel is om een optimale visuele performance neer te zetten. – helderheid, contrast, uitlijnen, reactie-snelheid -.
Ook de vrijetijd schutter wordt zich bewust vanhet belang van goed zicht. In vergelijking met de elite schutter die al jaren dagelijks honderden schoten traint , leert ook de weekend schutter hoe hij/zij moet aflijnen met keep en korrel, hoe een wapen reageert bij een schot en hoe te ageren in wisselende omgevingen.
Zowel je lichaam als je ‘visueel systeem’ moet wennen aan het schieten met slecht één oog (door training) en met het niet richtende oog te coveren/af te dekken. Wanneer je hierdoor de helft van je visuele infromatie afsluit wordt het voor de hersenen niet evident om te schieten. Sportschutters die minder vaak schieten komen vaker in ‘stress’ als ze één oog afdekken en dit vergt veel training. De grootste variabele in sportschieten is de menselijke factor.
Voor ons als optometrist kunnen we je als schutter optimaal helpen door :
- Het optimaliseren vande gezichtsscherpte en het contrast door het juiste voorschrift.
- En dit volgens de discipline, voor pistool meer op het wapen , voor trap- en kleiduifschieten op je target.
- Het gebruik van tinten voor het contrast te maximaliseren. Daaren boven zijn er verschillende visuele trainingen mogelijk om hand-oog coordinatie te optimaliseren
Karel Vandeputte, Optometrist, sports – Optiek Van Gorp/ Beerse