De schietbil.
Eigenlijk zijn de ogen een onderdeel van onze hersenen. Het visuele centrum bevindt zich in het Cerebrum, in de achterkant van onze hersenen. Alles wat we zien is eigenlijk een prestatie van je hersenen. Uit hersenonderzoek weten we dat we tot op hoge leeftijd steeds nieuwe synaptische verbindingen , dus nieuwe neurale verbindingen vormen. En deze zijn zeer variërend, of het nu gaat om meer concentratie of om stress te reduceren of het waargenomen beeld scherper en stabieler te maken. Met de juiste brilcorrectie, op basis van een oogmeting, kunnen we onze hersenen hierbij helpen en onze hersenen ontlasten. Net zoals dit geldt voor je dagelijks bril, ongeacht en leesbril, vertebril of multifocale bril.
Hoe meer relaxed, hoe stabieler je beeld en hoe hoger je schiet-niveau vooral bij langere schiet-series. Bij schietsport worden zeer hoge eisen aan je ogen gesteld. Daarom is een optimaal zicht zo belangrijk en is het noodzakelijk dat een sportschutter precies weet hoe optimaal zijn zicht is want elke twijfel over je visuele prestaties en twijfels over je wapen leiden enkel tot frustraties en verlagen je resultaten.
Het schietproces
Bij het richten op doel moet het oog namelijk zolang mogelijk de keep/korrel scherp houden tot het schot wordt gelost. Tijdens wedstrijden moet dit proces soms tot 50-60 x met uiterste precisie herhaald worden. Hierbij worden van de ogen uitzonderlijke prestaties vereist. Kleine afwijkingen in je zicht die je bij het dagelijks leven zelfs niet opvallen zullen hier bepalend zijn tussen succes en verlies. Hierdoor heeft een schutter vaak onverklaarbare verschillen in zijn resultaten met onverklaarbare uitschieters. Daarom raden we elke schutter aan om elke 2 jaar zijn ogen even te laten controleren, net zoals je ook je wapen periodiek laat checken.
Schieten met je dagelijks bril
Eenvoudig, je dagelijks bril is niet echt geschikt voor sportschieten omdat het doorkijkpunt ver uit het centrum van het brilglas ligt omwille van je schiethouding. Aangezien de beeldkwaliteit en scherpte afneemt vanaf het optisch centrum van je brilglas naar buiten toe is je zicht en je doel wazig en/of vervormd.
Schieten met contactlenzen
Een contactlens kan een geschikte oplossing zijn . Vaak kunnen er echter schommelingen in gezichtsscherpte optreden als gevolg van veranderingen in de traanfilm of droge ogen. Hierdoor wordt het zicht op je doel negatief beinvloed.
Refractieve chirurgie
Refractieve chirurgie (operatief wegwerken van je correctie) is niet optimaal voor sportschieten omdat vaak het contrast minder blijft en meestal een kleine reststerkte overblijft die in het dagelijks leven weinig of niet stoort maar bij het schieten wel. Hierdoor zal een schietbril voor de oplossing moeten zorgen.
De schietbril
Een optimaal gecorrigeerde schietbril blijft de beste garantie op perfect zicht. Voor optimaal zicht op doel moet het oog exact door het optisch middelpunt van het correctieglas kijken en dat is enkel mogelijk met een schietbril die exact kan worden afgesteld op je hoofdhouding tijdens het schieten. Voor de aanschaf en keuze van de juiste schietbril verwijzen we je graag verder naar een eerdere blog op onze webshop.
Bij het aanmeten van de schietbril wordt het visueel systeem van de schutter gescreend. Er wordt bepaald hoe hij richt, met welk wapen en op welke afstand(en) hij schiet. Om de sterkte van de correctie te bepalen voor die afstand(en) is het best je eigen wapen mee te brengen ter controle. Een trial/demo-wapen(pistool/geweer) is aanwezig mocht je je eigen wapen niet bijhebben.
Keep/korrel is wazig.
Voor wie 40-45 wordt zal bovendien de korrel wazig worden. Omdat het veel gemakkelijker is om je doel een fractie waziger te zien dan de korrel, zoals algemeen wordt vermoed, wordt je sterkte hiervoor optimaal aangepast.
Bovendien kan je met kleurenfilters het contrast bij variërende lichtomstandigheden sterkt vergroten.
Probeer wel steeds de tijd tussen het richten en het schieten ( het richtproces) zo kort mogelijk te houden.